Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (2024)

Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (1)

Auteur:Joost Nusselder,auteur van het essentiële Japanse maaltijdplannerkookboekBijgewerkt augustus 2, 2022

We kunnen een commissie verdienen op gekwalificeerde aankopen die via een van onze links worden gedaan. Kom meer te weten

Zeewier is een belangrijk onderdeel van de Japanse keuken omdat het een uitgesproken smaak heeft die bekend staat als "umami” of de 5e smaak.

Een veel voorkomende misvatting is dat alle zeewiervlokken en -poeders in wezen hetzelfde zijn, maar dat is niet waar.

Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (2)

Aonorivlokken en aonoripoeder zijn gemaakt van een specifiek type Japans eetbaar zeewier dat wordt gedroogd en verwerkt tot kruiden voor voedingsmiddelen zoals okonomiyaki. Gedroogd aonoripoeder, evenals vlokken, worden gebruikt in recepten en als kruidentoppings

Watch on

Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (3)

Het beroemdste zeewierproduct van Japan moet nori zijn, dat donkergroene ding dat wordt gebruikt om sushirollen in te wikkelen.

Er is nog een ander type genaamd wakame, dat wordt gebruikt om Miso Soep. En laten we kombu niet vergeten, dat is gebruikt om dashi-bouillon op smaak te brengen.

Er is echter nog een ander Japans zeewier dat ongelooflijk veelzijdig is, maar buiten Japan minder bekend is.

Vandaag ga ik je voorstellen aan aonori, of je kent het misschien als groen wasvat.

Het ziet eruit als microscopisch kleine vlokken nori, dus het is in het begin gemakkelijk om aonori te verwarren met geplette nori. De twee zeewieren zijn echter fundamenteel verschillend.

Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (4)

Bekijk ons ​​nieuwe kookboek

Bitmybun's familierecepten met complete maaltijdplanner en receptengids.

Probeer het gratis uit met Kindle Unlimited:

Gratis lezen

In dit bericht behandelen we:

  • 1 Wat is aonori?
    • 1.1 Wat zijn aonoripoeder en aonorivlokken?
    • 1.2 Hoe smaakt aonori?
  • 2 Waar wordt aonori voor gebruikt?
  • 3 Aonori versus nori
    • 3.1 Kan ik nori gebruiken in plaats van aonori?
  • 4 Beste aonori-merk om te kopen
  • 5 Hoe maak je aonorivlokken
  • 6 Aonori-vervangers
    • 6.1 Nori
    • 6.2 Lente- of groene ui
    • 6.3 furikake
  • 7 Furikake versus aonori
  • 8 Veelgestelde vragen
    • 8.1 Hoe bewaar je aonori?
    • 8.2 Kun je aonori in de koelkast of vriezer doen?
    • 8.3 Gaat aonori slecht?
    • 8.4 Is aonori vegetarisch?
    • 8.5 Is aonori gezond?
  • 9 Conclusie

Wat is aonori?

Aonori (青のり) is een soort gedroogd eetbaar zeewier uit Azië, gebruikt als smaakmaker voor veel Japanse gerechten.

Aonori wordt uitgesproken: ah-oh-nee-ree

Aonori, niet te verwarren met nori, is een soort eetbaar zeewier dat voor de kust van Japan wordt gekweekt.

Als de aonori vers is, kan deze rauw worden gegeten. In Japan worden echter vaak gedroogde en poedervormige aonorivlokken gebruikt.

Het is een aards, robuust, gedurfd, hartig en aromatisch gedroogd en gemalen ingrediënt dat wordt gebruikt om een ​​verscheidenheid aan Japanse maaltijden te garneren of op smaak te brengen, zoals okonomiyaki, Takoyaki, onigiri, yakisoba-noedels, en meer!

Als topping wordt aonori verkocht in zijn gedroogde vorm, geplet in kleine vlokken (zoals bonito vlokken) of vermalen tot een fijnere poedervorm.

Dit heeft geen invloed op de smaak, maar als je het als topping voor eten wilt gebruiken, zijn de vlokken smakelijker in vergelijking met het donkergroen gekleurde poeder.

Sommige mensen noemen aonori gedroogd groen laver in het Engels. Het verwijst naar hetzelfde type eetbaar zeewier van de soort geslachten Monostroma en Ulva.

Aonori, dat rijk is aan magnesium, jodium en calcium, wordt in heel Japan gedroogd in fijne poederachtige vlokken gegeten omdat het als een gezonde smaakmaker wordt beschouwd in vergelijking met specerijen zoals zout.

Wat zijn aonoripoeder en aonorivlokken?

Aonorivlokken en aonoripoeder zijn gemaakt van hetzelfde hoofdingrediënt: aonorizeewier. Maar het verschil is de textuur.

Hoewel het beide groengekleurde smaakmakers zijn, wordt het poeder gemalen tot een fijnere textuur, terwijl de vlokken groter en zichtbaar zijn, vergelijkbaar met bonitovlokken.

Gedroogde aonori-zeewiervlokken zijn het populairst en veel Japanse merken verkopen ze in plastic verpakkingen.

Het poeder kan ook worden gebruikt in stoofschotels, curries of andere vloeibare gerechten, maar wordt meestal gebruikt als topping bovenop de andere ingrediënten (zoals op takoyaki) of in combinatie met kruiden en specerijen (zoals furikake, die je gemakkelijk zelf kunt maken).

Hoe smaakt aonori?

Aonori, zoals kombu (kelp), wakame en andere zeewieren die in de Japanse keuken worden gebruikt, wordt gebruikt om diepe, heerlijke umami te geven aan een verscheidenheid aan maaltijden. Umami is het best te omschrijven als 'hartig'.

Aonori heeft een geur die lijkt op: matcha groene thee poeder, die wordt gemaakt door een chemische stof genaamd dimethylsulfide (DMS).

Dit wordt gevormd door fytoplankton en sommige plantensoorten op het land.

De smaak is meestal vet, aards en hartig zoals de meeste andere soorten eetbaar zeewier.

Waar wordt aonori voor gebruikt?

Aonori wordt in veel Japanse recepten als specerij gebruikt. Net als veel andere zeewieren, bevat het veel vitamines en mineralen zoals calcium, jodium, magnesium en nuttige aminozuren.

De aonori-zeewiervlokken kunnen worden gebruikt als toppings voor andere voedingsmiddelen zoals Okonomiyaki (vloeibare koolpannenkoekjes). Maar ik som de topproducten op waarvoor je aonoripoeder of -vlokken kunt gebruiken.

Aonori produceert zijn kenmerkende zee- en hartige smaken wanneer het over een verwarmd gerecht wordt gestrooid of gemengd: gedeeltelijk pekel, half aardse rook.

Aonorivlokken worden vaak gebruikt om yakisoba, knapperige takoyaki (gefrituurde octopusballen) en onigiri rijstballen in Japan. Het wordt ook vaak gebruikt op okonomiyaki, natto en zelfs salades.

Sommige mensen voegen graag wat aonori toe aan hun noedelgerechten zoals yakisoba.

Aonori wordt gebruikt in poedervormige specerijen zoals: furikake (rijstkruiden gemaakt met zeewiervlokken, katsuobushi (gedroogde bonitovlokken), sesamzaadjes en shichimi togarashi (een Japanse kruidenmelange) vanwege de fijne textuur en sterke smaak.

Aonori kan ook worden verwerkt in tempura-beslag en worden toegevoegd aan de dashi-basis van marinades of voorgerechten zoals miso-soep

Een andere fantastische manier om aonori te gebruiken is om soepen en salades, roerbakgerechten en een verscheidenheid aan andere maaltijden op smaak te brengen, niet alleen Japanse gerechten.

Het kan ook worden gecombineerd met andere specerijen zoals mayonaise, om een ​​mooie dipsaus, marinade of dressing te maken.

Maak het authentiek door gebruik te maken van echte Japanse Kewpie-mayonaise

Aonori versus nori

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken, is dat ze denken dat aonori gewoon een andere naam voor nori is. Anderen gaan er ten onrechte van uit dat nori hetzelfde is als aonori, maar dit zijn eigenlijk verschillende soorten zeewier.

Aonori, nori en aosa (een derde soort zeewier) zijn niet hetzelfde en kunnen worden onderscheiden door een paar fundamentele kenmerken.

Hoewel ze alle drie zeewieren zijn, heeft aonori, dat tot de Monostroma-algensoort behoort, een sterkere, aardse smaak en een helderdere groene tint dan zijn tegenhanger.

Nori daarentegen is een donkergroene alg met een zoute smaak en een vleugje rokerigheid die afkomstig is van het Pyropia-geslacht van rode algen.

Aonori wordt meestal gedroogd en vermalen tot vlokken, die vervolgens als smaakstof of garnering kunnen worden gebruikt. Nori daarentegen heeft een mildere smaak en wordt meestal gebruikt om sushi maken, hoewel het ook als garnering kan worden gebruikt op dezelfde manier als aonorivlokken of poeder.

Kan ik nori gebruiken in plaats van aonori?

Ja, je kunt de nori gebruiken in plaats van aonori als je het niet erg vindt om een ​​andere smaak te hebben.

Houd er rekening mee dat nori veel zouter is, terwijl aonori aards is. Als u op zoek bent naar exact dezelfde smaken, zult u niet al te blij zijn.

Er zijn echter overeenkomsten tussen deze twee producten omdat het nog steeds beide zeewiersoorten zijn.

Als je op zoek bent naar smaakvolle aonori, kun je elk van de verwante soorten zeewier gebruiken, maar Nori is waarschijnlijk het dichtst bij aonori.

Beste aonori-merk om te kopen

Japanse consumenten zijn erg loyaal aan een aantal specifieke aonori-merken.

De meest populaire moet de wereldberoemde zijn Otaf*cku aonori-vlokken.

Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (5)

(vind het hier)

Dit zijn de topverkopers omdat de vlok klein en fijn is, dus het "smelt" gewoon bovenop de hete takoyaki-saus. Het is echt een smaakvolle specerij.

Takaokaya AoNori-Ko Zeewiervlokken is een andere geweldige optie, maar het heeft een beetje een sterkere smaak in vergelijking met Otaf*cku. Het is ook iets fijner gemalen, maar niet echt een poeder.

Daarom lijkt deze meer op een poeder omdat de vlokken erg klein zijn.

Hoe maak je aonorivlokken

Thuis aonori maken is behoorlijk moeilijk en tijdrovend. Het is veel gemakkelijker om de aonorivlokken in de winkel te kopen.

Aonori is een bijzondere zeewiersoort voor de kust van Japan. Tenzij je in Japan woont, is het moeilijk om aan dit verse ingrediënt te komen.

Sommige aonori bloeien de hele zomer, maar de meerderheid is klein en ongeschikt voor consumptie.

De sporen vormen zich in de herfst wanneer de zeetemperatuur rond de 25°C ligt, en groeien daarna snel, van de winter tot de lente en tot de vroege zomer.

Als je het ooit vindt, kun je het zeewier drogen.

Als je eenmaal verse aonori hebt, moet je deze drogen door hem in de zon te laten staan. Daarna moet het tot een fijn poeder worden vermalen of in grotere vlokken worden gebroken.

Aonori-vervangers

Omdat aonorivlokken worden gebruikt als topping voor gerechten als okonomiyaki en takoyaki, kun je toch genieten van de smaak van voedingsmiddelen die geen aonori bevatten.

Dit gedroogde zeewier is niet een van de hoofdingrediënten, maar biedt toch tal van heerlijke smaken.

Er is geen twijfel dat het toevoegen van aonori-vlokken aan die gerechten hun smaak verbetert en een gevoel van geeft echte Japanse cultuur.

Bovendien zullen voedingsmiddelen die zijn gegarneerd met aonorivlokken er aantrekkelijker en aangenamer uitzien.

Je kunt de aonori-vlokken kopen in de meeste Japanse (of Aziatische) supermarkten of op internet.

Maar wat als u er geen kunt vinden en geschikte vervangers wilt?

Dit zijn uw opties:

Nori

Nori is een vorm van zeewier die kan worden gebruikt in plaats van aonorivlokken.

Het is een noodzakelijk ingrediënt bij het bereiden van sushibroodjes of rijstballen, dus je zou het gemakkelijk moeten kunnen vinden in Aziatische supermarkten.

Nori heeft een mildere smaak dan aonori, maar als je de geraspte nori gebruikt, ziet het gerecht eruit als aonorivlokken.

In tegenstelling tot aonorivlokken zijn de meeste nori op de markt vierkant.

Als je echter versnipperde nori in supermarkten kunt kopen, gebruik het dan als topping. Als je de vierkante krijgt, trek je hem gewoon uit elkaar met je handen of versnipper je hem met keukenschaar.

Lente- of groene ui

Hoewel het geen zeewiersoort is, is de groene ui een top aonori-vervanger. De groene ui wordt fijngehakt en bovenop voedsel zoals takoyaki gestrooid, net als aonori-vlokken.

De smaken zijn verschillend dus je hebt niet die aardse en hartige umami smaak van aonori maar groene ui heeft een aangenaam zoete en hartige smaak. Het heeft ook een beetje crunch als het lekker fris is.

furikake

Furikake is een Japanse rijstkruiden gemaakt van sesamzaad, kruiden, visvlokken en natuurlijk verschillende soorten gedroogde zeewiervlokken.

De smaak van deze smaakmaker is dus een prima vervanging voor het aonoripoeder van vlokken.

Er zijn verschillende soorten furikake die allemaal bestaan ​​uit verschillende combinaties van specerijen, kruiden en soorten zeewiervlokken.

De meest populaire aonori-vervanger heet Yukari furikake. Het is gemaakt met rode shiso-bladeren die een zure en zoute smaak hebben. Deze rijsttopping wordt over onigiri (rijstballetjes) gestrooid.

De geur is vrij uniek, maar het lijkt een beetje op de aonori, dus je kunt het als alternatief gebruiken.

Het is echter veel zouter dan aonori-zeewiervlokken, dus gebruik het spaarzaam.

Furikake versus aonori

Heb je gehoord van furikake rijst kruiden? Furikake betekent "overstrooien" in het Japans. Dit is een rijst- en kruidenmelange die zeewier bevat.

Furikake kan worden gemaakt van verschillende ingrediënten die allemaal droge items zijn, zoals ei, zeewier of sesam. De verschillende soorten furikake bevatten verschillende combinaties van zeewier en kruiden.

Maar furikake wordt gebruikt om een ​​kom witte rijst, salades, takoyaki, okonomiyaki en vele andere Japanse gerechten op smaak te brengen.

Furikake is echter NIET hetzelfde als aonori. Aonori verwijst naar een enkel type droog zeewier in de vorm van vlokken of poeder, terwijl furikake veel verschillende ingrediënten bevat.

De smaak van furikake is beslist complexer en smaakt zout, nootachtig, hartig, terwijl aonori aards en robuust is.

In Japan wordt rijst gewoonlijk gewoon gegeten. In het Westen wordt rijst echter vaak als bijgerecht geserveerd, daarom komt furikake zo vaak voor in het Japanse dagelijkse leven.

Furikake rijstkruiden, geïnspireerd op keukens en ingrediënten zoals eieren en zeewier, sukiyaki en kabeljauwkuit, geven elke kom een ​​hartige kick!

Furikake is nu een algemene uitdrukking voor een mengsel van sesamzaad, zeewier, kruiden, visvlokken en zout, dat zijn naam dankt aan het Japanse woord voor sprenkelen.

Het wordt op grote schaal geperst in op rijst gebaseerde lekkernijen zoals onigiri en geserveerd op kommen met gestoomde rijst om nog een laag smaak, textuur en voeding toe te voegen.

De overeenkomst tussen furikake en aonori-zeewier is dat ze zowel kruiden als toppings zijn voor ander voedsel.

Veelgestelde vragen

Sommige vragen zijn nog steeds onbeantwoord, dus ik ben hier om de antwoorden te delen die u zoekt.

Hoe bewaar je aonori?

Aonori is ongeveer 12 maanden houdbaar, maar als je wilt dat het lekker blijft smaken en knapperig blijft, moet je het in ziplockzakjes op een droge plaats bewaren.

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe je aonori vers houdt?

Het ding over aonori is dat het gemaakt is van 20% eiwit. Het bevat ook veel vocht, dus u moet de houdbaarheid van dit product verlengen door het op een droge, koele plaats te bewaren, uit de buurt van zonlicht.

Als het gaat om het bewaren van aonori, is het het beste om het opnieuw te verzegelen in dezelfde container waarin het is geleverd, of in een zak met ritssluiting of goed afgesloten pot om te voorkomen dat het bederft.

Omdat langdurige blootstelling aan lucht kan leiden tot vochtvorming in aonori, is het noodzakelijk om het in potten met strakke deksels te bewaren om te voorkomen dat er water binnendringt.

Door aonori zorgvuldig te bewaren, kun je de houdbaarheid verlengen. Het is het beste als je het ergens droog bewaart.

Je moet het vers houden, dus of je het nu hebt geopend of niet, zorg ervoor dat het in een vochtvrije omgeving wordt bewaard.

Vocht kan ervoor zorgen dat aonori bederft, dus het moet droog worden gehouden, maar ook ver van de zonnestralen.

Als het eenmaal bederft, verandert het de geur en smaak en wordt het onveilig om te eten.

Kun je aonori in de koelkast of vriezer doen?

Het is mogelijk om aonori in de koelkast in de originele verpakking te bewaren. Sluit de zak goed af om te voorkomen dat er water in komt.

Het is geen goed idee om het droge aonoripoeder van vlokken in te vriezen, omdat het zijn textuur kan verliezen als je het eenmaal ontdooit voor gebruik in je recepten.

Maar als het moet, kun je aonori technisch invriezen en het zal zijn versheid behouden en het goede ding is dat het niet bederft.

Gaat aonori slecht?

Ja, droge aonori gaat slecht, net als elk ander soort voedsel. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, dus daarna gaat het slecht.

Elk huis dat Japans eten kookt, zou een pakje aonori in hun voorraadkast moeten hebben, maar controleer altijd de houdbaarheidsdatum voordat je het gebruikt.

Als je op zoek bent naar die eerste tekenen van aonori-bederf, bekijk dan de onderstaande factoren:

Neem een ​​kleine hoeveelheid aonori in je hand en plet of wrijf het, ruik en proef het om te zien of het nog steeds krachtig genoeg is om effectief te zijn.

Als spullen stinken, is het tijd om er vanaf te komen. Een andere mogelijke uitkomst is dat de aonori zijn natuurlijke geur verliest en dat betekent dat hij smaakloos wordt.

De aonori moet worden weggegooid als de smaak niet waarneembaar is of als het aroma niet sterk is.

Is aonori vegetarisch?

Ja, aonori is vegetarisch en ook veganistisch omdat het geen dier is. Het is een zeegroente die bekend staat als eetbaar wasbekken.

Is aonori gezond?

Ja, aonori zit vol vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft.

Dit type gedroogd zeewier heeft tal van gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor de huid, verbetert het de spijsvertering en zorgt het voor gezond haar en gebit.

Aonori zit ook vol mineralen, vitamines en zelfs antioxidanten.

Dit zijn de voedingsstoffen die je in dit zeewier vindt:

Vitaminen: A, C, E, K, B1, B2, B6, B12, foliumzuur en niacine.

Aonori bevat ook veel vezels, wat goed is voor je darmgezondheid en spijsvertering. Jodium is ook een veelvoorkomend bestanddeel van de aonori en het helpt de schildklierfunctie.

Aonori, een soort zeegroen, is een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Het heeft de hoogste concentratie aan vitamines, mineralen, antioxidanten, vitale vetzuren, aminozuren en voedingsvezels van alle zeegroenten.

Conclusie

Dit Japanse zeewier wordt het meest gebruikt om maaltijden zoals okonomiyaki, takoyaki en yakisoba een laag umami-rijke smaak te geven.

Gewoon erop gestrooid, verbetert het zeewier het gerecht en zorgt het ook voor een uitgesproken en aangenaam en hartig aroma.

Als je nog nooit aonori hebt geprobeerd, strooi dan wat Otaf*cku aonori over je volgende rijstmaaltijd of over je gezonde salade en kijk hoe lekker het is!

Nog steeds geen grote zeewierfan?

Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (6)

Bekijk ons ​​nieuwe kookboek

Bitmybun's familierecepten met complete maaltijdplanner en receptengids.

Probeer het gratis uit met Kindle Unlimited:

Gratis lezen

Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (7)

Joost Nusselder, de oprichter van Bite My Bun is een content marketeer, vader en houdt ervan om nieuw eten uit te proberen met Japans eten als hart van zijn passie, en samen met zijn team maakt hij sinds 2016 diepgaande blogartikelen om trouwe lezers te helpen met recepten en kooktips.

Aonori: Hoe gebruik je gedroogd zeewierpoeder & vlokken & waar te koop (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6107

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.