Oorlogsverleden van Zuid-Limburg (2024)

Herdenk je mee?

Zuid-Limburg is vaak van eigenaar gewisseld, en niet zonder slag of stoot… na de Romeinen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en de Duitsers kregen uiteindelijk de Nederlanders het gebied in handen. Die turbulente oorlogsgeschiedenis voel je op sommige plekken nog steeds.

Ontdek de Limburgse historie

Oorlogsmonumenten in Zuid-Limburg

Middeleeuws oorlogsgeweld komt tot leven in Kasteel Hoensbroek, het best bewaarde kasteel van Europa. Tijdens de strijd tegen de Fransen ontstond de Kasteelruïne in Valkenburg. In de mergelgrotten liggen schuilkapellen en zelfs atoombunkers. Het meest indrukwekkende uit de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Wat vrijheid betekent, zie en voel je pas bij een bezoek aan de begraafplaats, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Oorlogsverleden van Zuid-Limburg (1)

Oorlogsverleden van Zuid-Limburg (2)

Ondergrondse schuilplaatsen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden de Zuid-Limburgse grotten een goede bescherming voor burgers en soldaten. In meerdere grotten is de impact van de oorlog nog steeds zichtbaar. Bezoek eens de Gemeentegrot en Fluweelengrot in Valkenburg en beleef zelf hoe het was om je ondergronds te verschuilen.

Lees meer

Oorlogs­geschiedenis van dichtbij

Amerikaanse Begraafplaats Margraten Wat vrijheid betekent, zie en voel je pas bij een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland waar 8.302 militairen zijn begraven. Lees meer
Kasteel Valkenburg Al bijna duizend jaar bepaalt Kasteel Valkenburg (inmiddels de Kasteelruïne) het aangezicht van dit Middeleeuwse stadje. Rampjaar 1672 blijkt fataal voor het kasteel, wanneer eigen troepen het kasteel opblazen, zodat het niet in handen van de Fransen valt. Lees meer
Schootsvelden Sittard In de middeleeuwen lag rond de omwalling van vestingstad Sittard het schootsveld: een open ruimte die de artillerie gebruikte in geval van dreigende aanvallen én om vrij zicht rondom de stad te hebben. Later werden er volkstuinen van gemaakt. Lees meer
Oorlogsverleden van Zuid-Limburg (6)

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en de haar omringende omgeving aan de bron én kern van hetverhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden.Beleef onze geschiedenisen verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg.

Ontdek het zelf!

Vrijheid in Limburg

In 2024 was het 80jaar geleden dat Zuid-Limburg als eerste Nederlands regio werd bevrijd van het naziregime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar.

In het spoor van de bevrijders

Fietsen naar Vrijheid in Eijsden-Margraten

Fietsen naar vrijheid is een thematische fietsroute met drie aaneensluitende routes: Bevrijding van het Maasdal, Bevrijding van het Heuvelland en Bevrijding van het Plateau. Zo kies je zelf hoe lang jouw fietstocht wordt.

Bestel nu

Wandelroute Om niet te vergeten

Deze twee wandelingen van 10 en 12 kilometer voeren je langs 19 herdenkingsmonumenten in de gemeente Gulpen-Wittem. Via audiofragmenten hoor je over de verhalen van het monument en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Bestel nu

Oorlogsverleden van Zuid-Limburg (9)

Permanent op zoek naar puzzelstukjes

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In dit interview vertelt Sebastiaan Vonk waarom hij het belangrijk vind dat het oorlogsverleden niet vergeten wordt.

Duik in het verhaal van Zuid-Limburg

Het magazine Zuid-Limburg lonkt leidt je middels 15 grote verhalen rond door Zuid-Limburg. Ontdek de regio door de ogen van locals als André Rieu, Twan Huys, Marcia Luyten en Jack Vinders.

Bekijk in webshop

Dit vind je vast ook leuk!

Oorlogsverleden van Zuid-Limburg (11)

Voor altijd in onze herinnering

Jaarlijks op de zondag voor de laatste maandag in mei wordt op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten Memorial Day gehouden. Hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland wonen deze herdenking bij.

Bron van Europa Zuid-Limburg staat aan de kern van de geschiedenis van Europa. Beleef grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden via de VR-film ‘Bron van Europa’!

Meer ontdekken?

Meer over de geschiedenis van deze regio

Middeleeuwen Kerken en kastelen reflecteren het Zuid-Limburgse leven in de Middeleeuwen. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn bewaard gebleven, waaronder een aantal échte monumentale schatten. Prehistorie Zo’n 7000 duizend jaar geleden vond er een revolutie plaats in het menselijk bestaan. Nomaden veranderden in boeren en Zuid-Limburg is de eerste regio van Europa waarin dit plaatsvond Romeinen Tot op de dag van vandaag is het leven van de Romeinen verweven in het jouwe! Treed in de voetsporen van de Romeinen.

Lees alles over onze historie

Oorlogsverleden van Zuid-Limburg (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5813

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.